Stoa Gruppens Whistleblowerordning
Stoa Gruppens whistleblowerordning har til formål at øge mulighederne for, at Stoa Gruppens ansatte, beboere, pårørende, leverandører, kunder og øvrige samarbejdspartnere kan ytre sig om kritisable forhold på arbejdspladsen, uden at frygte for negative konsekvenser. Whistleblowerordning skal ses som et supplement til den direkte og daglige kommunikation på arbejdspladsen om fejl og utilfredsstillende forhold mv. Der opfordres altid til at gå i dialog med os, før man tager ordningen i anvendelse.
Hvad kan en beretning vedrøre?
• Overtrædelse af tavshedspligt
• Misbrug af økonomiske midler
• Brud på GDPR
• Alvorlige brud på arbejdssikkerheden
• Grove, personrelaterede konflikter, såsom vold og chikane, herunder også af seksuel karakter
Persongrupper, der kan indgive oplysninger til whistleblowerordningen
Følgende persongrupper kan anvende Stoa Gruppens whistleblowerordning:
• Stoa Gruppens ansatte
• Beboere
• Pårørende
• Leverandører, kunder og øvrige samarbejdspartnere
Stoa Gruppens whistleblowerenhed
Stoa Gruppens whistleblowerenhed udgøres af bestyrelsen for Stoa Fonden. Du kan finde informationer om bestyrelsen på hjemmesiden.
Procedure for indberetning
Indberetninger skal ske til bestyrelsesforperson, Heidi Sørensen.
Du kan vælge følgende kontaktformer:
1. Telefon: 40 77 97 94
2. Brev: Smedebakken 6, 8740 Brædstrup
3. Mail: hs@stoa.dk
Bestyrelsesforpersonen vil, såfremt henvendelsen ikke er anonym, bekræfte modtagelsen indenfor syv dage. Bestyrelsen vil, indenfor samme tidsrum, tage stilling til, om indberetningen falder indenfor whistleblowerordningens anvendelsesområde. Hvis indberetningen falder udenfor whistleblowerordningens anvendelsesområde, bliver indberetningen afvist. Hvis det er muligt at identificere afsender, vil bestyrelsesforpersonen give tilbagemelding til vedkommende.
Hvis indberetningen derimod falder indenfor lovens anvendelsesområde, bliver indberetningen behandlet. Dette indebærer bl.a. at Stoa Fondens bestyrelse, samt direktøren, vil blive involveret i sagsbehandlingen. Afhængigt af indberetningens indhold og karakter, vil bestyrelsen indhente yderligere oplysninger internt i organisationen og/eller fra whistlebloweren selv, hvis muligt. Behandling af indberetninger til Stoa Gruppens egen whistleblowerordning kan i øvrigt ske med hjælp fra en ekstern part, f.eks. Socialtilsyn Midt, afhængigt af indberetningens indhold. Sagsbehandlingens indhold, udformning og længde er betinget af, hvad, hvem eller hvornår, der indberettes.
Stoa Fondens bestyrelse behandler altid i videst muligt omfang indberetninger fortroligt, men kan ikke garantere fuld anonymitet. Ønsker whistlebloweren fuld anonymitet, skal der indberettes til en ekstern kanal. Stoa Gruppen opfordrer til at anvende Socialtilsyn Midt, via dette link: https://tilsynmidt.silkeborg.dk/socialtilsyn-midt/whistleblowerordning. Men andre eksterne ordninger er også muligt, hvis whistlebloweren ønsker at bruge det.
Eksempler på oplysninger, som ikke er omfattet af lovens anvendelsesområde
• Oplysninger af bagatelagtig karakter, herunder oplysninger om overtrædelse af interne retningslinjer om sygefravær, rygning, påklædning osv.
• Oplysninger om whistleblowerens eget ansættelsesforhold, herunder konflikter mellem medarbejdere, samarbejdsvanskeligheder eller forhold, der henhører under det fagretlige system, medmindre der er tale om seksuel chikane eller anden form for grov chikane.
Slettepolitik/Stoa som dataansvarlig
Informationer, herunder evt. persondata, modtaget i forbindelse med en indberetning til whistleblowerordningen, opbevares sikkert og som udgangspunkt ikke i længere tid end nødvendigt for selve sagsbehandlingen. Indberetninger som falder uden for lovens anvendelsesområde og derfor afvises, makuleres efterfølgende. Hvis der foreligger særlige omstændigheder eller andre grunde til at beholde personoplysningerne i længere tid, opbevares det i den pågældendes personalemappe på computeren. Oplysningerne opbevares som udgangspunkt i et år. Hvis der er foreligger et klart formål med at gemme oplysningerne i længere tid, oplyses whistlebloweren herom.