Hvad er spiseforstyrrelser?

En spiseforstyrrelse er kort fortalt en psykisk lidelse, der kommer til udtryk ved, at man har et usundt og tvangspræget forhold til mad, der tager så meget overhånd, at det får konsekvenser for dig, både fysisk, psykisk og socialt.

Derudover kan spiseforstyrrelser have mange forskellige symptomer og udtryk. En spiseforstyrrelse kan være svær at opdage, før det tager helt overhånd, da symptomerne kan være overlappende med hvad vi betragter som normal og sund adfærd. Og nogle mennesker udvikler en spiseforstyrrelse, som reaktion på at være i et (tilsyneladende sundt og attraktivt) miljø, med stort fokus på kroppen, som elitesportsudøvere, modeller eller balletdansere.

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade anslår at omkring 75.000 danskere – børn, unge og voksne, lider af en spiseforstyrrelse. Af disse lider 5.000 af Anoreksi, så selvom det er den lidelse mange forbinder med ordet spiseforstyrrelse, er det ikke den mest udbredte. Derimod lider 30.000 danskere af bulimi og 40.000 af tvangsoverspisning (BED). For øvrige typer af spiseforstyrrelser har man ingen præcise opgørelser. Der er langt flere kvinder end mænd blandt de ramte, selvom der gennem de senere år er et stigende antal mænd, som døjer med lidelsen.

Sygdommen skaber ofte en splittelse eller ambivalens i den syge, så du hele tiden har to indre stemmer, der kæmper om opmærksomheden – spiseforstyrrelsens stemme og din egen. Det kan du læse mere om her.

Hvad er spiseforstyrrelser

Symptomer

Der findes flere forskellige typer af spiseforstyrrelser med forskellige symptombilleder, herunder:

Anoreksi

Ved anoreksien kommer spiseforstyrrelsen til udtryk ved et overdrevent, kontrolleret fokus på krop og vægt, med et ønske om at tabe sig.  Det betyder at man underspiser eller helt undlader at spise, hvorved vægten/BMI kan blive så lav, at det er livstruende. Mange der døjer med anoreksi, anvender også andre metoder, som overtræning eller opkastninger, til at holde vægten nede. Anoreksi har den højeste dødelighed blandt alle psykiske lidelser, da den belaster fysikken så voldsomt.

 Bulimi

Ved bulimien oplever den ramte løbende kontroltab i forhold til indtagelsen af mad, hvor store mængder af – ofte usund – mad indtages. Det er det man også kalder overspisning. Dette fører til kompenserende adfærd, hvor man f.eks. kaster op, tager afføringsmidler, vanddrivende medicin, og/eller medicin der øger stofskiftet, evt. i kombination med overmotionering for ikke at tage på. Den ramte er ofte plaget af skyld og skam over disse kontroltab. Sygdommen optræder ofte i forlængelse af en skrap slankekur, hvor det bliver en uhensigtsmæssig metode til at holde vægttabet.

BED (Tvangsoverspisning – Binge Eating Disorder)

Tvangsoverspisningen er kendetegnet ved at man, som ved Bulimi, oplever kontroltab i forbindelse med tilbagevendende, tvangsmæssige episoder med overspisninger af store mængder af mad. Efter episoden oplever mange stor skyld, skam og væmmelse, der kan lede til lavt selvværd og en følelse af at være forkert. Modsat Bulimien, har man ved BED ikke kompenserende adfærd, hvorfor mange bliver overvægtige som resultat af overspisningen.

Ortoreksi

Ved ortoreksi har den ramte et overdrevent fokus på sundhed og strikse kostregler, som følges præcist. Adfærden starter ofte tilforladeligt ud, med et ønske om at blive sundere gennem at optimere kostens kvalitet. Dette kan dog føre til at flere og flere fødevarer udelukkes af kosten, fordi næringsværdien ikke anses for at være god, såsom fedt, sukker, gluten etc, hvorved kosten bliver meget ensidig, hvilket kan føre til fejlernæring. Over tid kan det strenge kostfokus blive en ond spiral, der også påvirker psyken og gør det svært at deltage i sociale arrangementer, da et brud på reglerne giver intenst ubehag og leder til kompenserende adfærd i form af endnu strengere kostregler, udrensninger o.lign.

Ortoreksi er endnu ikke en selvstændig diagnose, men vi har den alligevel med, da ganske mange mennesker har disse symptomer (LMS anslår 2% eller hvad der svarer til 87.000 danskere), lige mange mænd og kvinder.

Megareksi

Megareksi er ikke en spiseforstyrrelse i diagnostisk forstand, men vi har den alligevel med, da mange af symptomerne minder om symptomer på spiseforstyrrelser. Som med anoreksien, oplever også mennesker med megareksi, at deres krop er forkert – her at den er mindre, end den rent faktisk er. Dette kan føre til overtræning, træningsafhængighed og kontroladfærd i form af at man følger proteinrige og fedtfrie diæter i et omfang, der gør det svært at have en almindelig hverdag.

Vi har stadig kun meget lidt data om megareksi, men det er tilsyneladende mest udbredt blandt mænd i alderen 17-35 år.

Andre tilgrænsende diagnoser

Selvskade: Mange mennesker der lider af en spiseforstyrrelse, selvskader også på forskellig vis.

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Her kan du tage Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskades test for om du kan have en spiseforstyrrelse.

Gå til test

Kan man blive rask?

Det er muligt at komme sig helt over en spiseforstyrrelse, men der er større chance for bedring, jo tidligere man kommer i behandling og mange sygdomsforløb strækker sig over flere år. Ved anoreksi bliver over halvdelen raske, ved bulimi er 65-75% raske efter 10 år. Dertil kan det at komme sig have forskellige udtryk. Man er måske i stand til at holde sig normalvægtig, men har stadig en del af de psykiske symptomer.

Behandling

Behandlingen af spiseforstyrrelser omfatter som oftest kostvejledning, psykoedukation, terapeutiske tilgange og til tider medicinsk behandling af psykiske følgesygdomme, som angst eller depression.

I Stoa Gruppen anvender vi en tresporet tilgang til behandling af spiseforstyrrelser, som indbefatter at vi arbejder med det fysiske velbefindende, det psykiske og de sociale udfordringer, der måtte være.

Myter

Det er kun unge piger der har spiseforstyrrelser

Dette er ikke sandt, selvom spiseforstyrrelser hyppigere rammer piger end drenge, har også en del mænd spiseforstyrrelser. Det er heller ikke kun unge mennesker der rammes, ca. halvdelen af de mennesker der kæmper med en spiseforstyrrelse, er voksne.

Man har først en spiseforstyrrelse, når man er undervægtig

Som vi også beskriver det, findes der flere varianter af spiseforstyrrelser, hvor man ikke bliver undervægtig. Spiseforstyrrelsen handler således ikke så meget om vægt, men mere om den adfærd man har omkring mad, vægt, krop og kontrol. Og at denne adfærd kommer til at styre så meget, at man har svært ved at føre en normal tilværelse.

Mere om spiseforstyrrelser

Artikler

Spiseforstyrrelser og tarmbakterier

Der forskes i disse år i sammenhængen mellem spiseforstyrrelser og tarmbakterier.

Forskning viser nemlig, at bakterier i tarmen er med til at udvikle en spiseforstyrrelse og siden fastholde den ramte i sygdommen.
Flere af de mennesker vi er i kontakt med og støtter, har berøring med forskningsprojektet. Nogle har været med helt fra begyndelsen og den indledende research på tarmbakterierne for 9 år siden. Nogle har nu mulighed for at være forsøgspersoner og teste de piller, der er udviklet. Det er meget spændende at følge med på sidelinjen!

Gå til artikel

Fysiske konsekvenser ved en spiseforstyrrelse

Selvom spiseforstyrrelser er en psykisk sygdom, påvirker den også kroppen rent fysisk og det kan have vidtrækkende konsekvenser, artikel fra Alt.dk.

Gå til artikel

Spiseforstyrrelser og recovery: Hvorfor bliver nogen raske?

Artikel fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade om et speciale om muligheder og barrierer for at blive rask.

Gå til artikel

Er det normalt at føle nostalgi, når spiseforstyrrelsen mindskes?

Engelsk artikel fra Recovery Warriors om den nostalgi man kan føle, når man begynder at komme sig over en spiseforstyrrelse.

Gå til artikel

Med ambivalens som medspiller

Læs Stoa Gruppens artikel om behandling af spiseforstyrrelser i Gi’ LOS

Gå til artikel

Spiseforstyrrelser er ikke kun for piger

Læs Heartbeats artikel om Tobias, der har skrevet en bog om sin overtræning og mødet med et sundhedsvæsen, hvor tilgangen til spiseforstyrrelser primært var rettet mod kvinder.

Gå til artikel

Video

De forskellige typer af spiseforstyrrelser

Kort video fra DR om spiseforstyrrelserne BED, anoreksi og bulimi, samt tilgrænsende diagnoser.

Hvornår skal man bede om hjælp?

Video fra det engelske behandlingstilbud Orri.

Videoer fra Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

  • For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
    I Accept

    https://www.youtube.com/watch?v=S6QrDd2zRiA

  • For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
    I Accept

Mænd får også spiseforstyrrelser

TV 2 Echo video om mandlig danser med spiseforstyrrelse

Når træningen tager over

Video fra The Human Aspect om Jonas, der havde ortoreksi.

Om spiseforstyrrelser og seksualitet

Forelæsning med den norske psykiater Finn Skåderud (på norsk)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privatlivspolitik.
I Accept

Podcasts

Genstart 

DRs podcast genstart har i sommeren 2023 haft flere episoder, der handler om spiseforstyrrelser.

Hør afsnittet Ode til tarmen, der handler om ny forskning i tarmbakteriers indflydelse på udviklingen og sygdomsbilledet i en spiseforstyrrelse.

Gå til podcast

Hør afsnittet Anoreksiens magt, hvor Camilla fortæller om at være ramt af en spiseforstyrrelse i mange år og finde tilbage til sig selv igen.

Gå til podcast

Resten skal nydes podcasts

Mille Eigard Andersen led af en spiseforstyrrelse i mange år og har på den baggrund lavet Resten skal nydes, hvorfra hun skriver bøger, holder foredrag m.m. I podcastserien snakker hun med andre spiseforstyrrede, med pårørende og med behandlere.

Gå til podcast

Perfekt uperfekt

Katrine Gisiger, er kognitiv kostvejleder og kropsaktivist, med fokus på overspisning og på at skabe et modbillede til de perfekte kropsidealer vi bl.a. udsættes for i mediebilledet.

Gå til podcast

Tabitha Farrar

Tabitha Farrar blogger og skriver bøger om recovery fra spiseforstyrrelser og laver også coaching i at komme sig (engelsk site).

Gå til podcast

Nogle af vores kilder til viden om spiseforstyrrelser, hvor du kan læse mere…

Overeaters anonymus

Det danske site for Anonyme Overspisere.

Mindhelper – guider unge gennem hårde tider

Side for unge med råd om psykiske lidelser, blandt andet spiseforstyrrelser

Resten skal nydes

Lukket Facebookgruppe hvor man kan dele og finde information om spiseforstyrelser, linket til podcasten af samme navn.